Marta ESTELLA i Enric SERRA
marta.estella@uab.es
Gabinet de Llengua Catalana de la Universitat Autònoma de Barcelona

 

 

La millora de les destreses lingüístiques a la Universitat. Un cas: el projecte Argumenta

 

En la societat postfordista, el treball és cada cop més treball immaterial, treball cognitiu. Els anomenats treballadors del coneixement i les activitats basades en el saber són el punt clau de l'economia, i la comunicació, el tret que defineix la societat actual. Paral·lelament a aquest fet, els darrers decennis han comportat un augment considerable de l'alumnat universitari i, amb això, una ampliació dels sectors socials que poden aspirar a fer estudis superiors i també la introducció en la Universitat de les desigualtat socials, que sovint tenen un reflex en la desigualtat en el “rendiment” i “èxit” acadèmics.

Aquesta situació demana que els estudiants universitaris siguin suficientment competents en les destreses lingüístiques vinculades al seu àmbit acadèmic i professional, i per tant que les universitats posin els recursos necessaris per a garantir-ho. És des d'aquesta perspectiva que durant els anys vuitanta va sorgir el moviment pedagògic de Writing Across the Curriculum (WAC), com una resposta a les mancances detectades en les capacitats lingüístiques de l'alumnat i, en alguns casos, com a part integrant de programes per a estendre la universitat a sectors infrarepresentats i a favor de la igualtat d'oportunitats dins de la mateixa universitat. El moviment WAC considera que l'escriptura és una eina per a l'aprenentatge en la mesura que ajuda els estudiants a analitzar, sintetitzar, resumir, etc. els continguts del seu currículum. Una varietat d'aquest moviment és Writing in the Disciplines (WiD), que se centra més en les convencions, l'estil i la terminologia específics de les diferents disciplines acadèmiques, tot i que cal dir que les dues etiquetes (WAC i WiD) no sempre s'utilitzen de la mateixa manera.

Pel que fa a les universitats catalanes, fa anys que els serveis lingüístics van començar a organitzar cursos de llenguatges d'especialitzat (llenguatge jurídic, llenguatge científic, llenguatge per a ciències econòmiques), com a formació complementària per a l'alumnat universitari. Aquests cursos, a més de la part específica d'un determinat àmbit acadèmic, solen tenir una part introductòria comuna (el text com a unitat comunicativa, els registres del llenguatge, etc.). És per aquest motiu que fa quatre anys, el Gabinet de Llengua Catalana de la UAB i el Servei de Llengües i Terminologia de la UPC van proposar als serveis lingüístics de la resta d'universitats catalanes d'elaborar un mòdul introductori comú per a tots aquests cursos. En desenvolupar el projecte, però, es va veure que hi havia moltes destreses lingüístiques pròpies de l‘àmbit universitari que no quedaven recollides en aquests cursos i que, d'altra banda, l'enfocament d'aquesta part introductòria comuna sovint partia més de les inquietuds i interessos dels lingüistes que no de les del públic al qual s'adreçaven. Això va portar a reorientar el projecte, anomenat Argumenta, cap a necessitats molt concretes dels usuaris (com fer una exposició oral, com prendre uns apunts útils, com fer un currículum, etc.) i a aspectes lingüístics vinculats a la producció de textos i transversals a totes les disciplines (com argumentar, com produir un text, etc.). En aquesta redefinició del projecte han estat importants els enfocaments de WAC esmentats més amunt. A més de l'orientació a partir del punt de vista de l'usuari, uns altres trets que defineixen el projecte Argumenta són l'autonomia en l'aprenentatge (una estructura modular que s'adapta a múltiples necessitats i a les decisions que pren l'usuari sobre el seu procés de formació) amb el suport d'un formador, a més de les activitats autoavaluatives; la seva universalitat (tot i que és un producte en català, el que s'hi aprèn és vàlid per a totes les llengües), i el treball cooperatiu que es desenvolupa en algunes activitats. Així mateix, un element clau és la integració de les eines i recursos del campus virtual: fòrum, correu electrònic, plafó de notícies, textos i activitats en línia.